jordi bayona

Escrits per no deixar d'escriure

El conte de Nadal de les ensaïmades calentetes.

bayona | 24 Desembre, 2006 07:23

No és un conte sinó una història real que ni tan sols és meva. Me la va contar aquest estiu passat en Biel Bergas, durant el sopar popular a la plaça del seu poble, Maria. En Biel, des de la seva cadira, té una gran capacitat per trobar tot d’una el bessó de les coses i gaudeix de la  més lúcida visió del que passa. Aquesta habilitat no abunda: és un do reservat només a uns pocs privilegiats. En Cruyff deia que, de les cent mil persones que veien un partit de futbol al Nou Camp, no més de deu saben interpretar què està passant sobre la gespa. En Biel n’és un d’aquests. Saber captar exactament el que està passant realment en aquesta Mallorca de principis de segle, és tasca complexa. Massa sovint, involuntàriament, els observadors caiem en el parany de confondre l’anècdota amb el fons...        

Però tornem a la història d’en Biel, que podem convertir-la perfectament en una història de Nadal.                   

 

De fet no és cap història sinó una senzilla conversa, tan real com banal, de la qual n’és protagonista en Pere Fons, un capellà que fa uns anys va estar a Maria i que es va comportar com s’espera d’un deixeble de Jesús: posant per davant de tot la solidaritat i l’ajut  a l’altri, la qual cosa, paradoxalment, va escandalitzar a més d’un, començant pels inquilins del Palau Episcopal.         

En Pere es trobava un vespre a un cafè conversant, més de temes humans que de divins, amb en Biel. En això que se’ls hi presenta un senyor de mitjana edat que era nebot d’un home vell, també mariando, que s’havia mort feia un parell de dies. No volia res més que, com nebot piadós, pagar un parell de misses dominicals per l’ànima del seu difunt parent.        

En Pere el va fer seure a taula i exposà el seu parer sobre aquella circumstància. “Miri, amb un parell de misses ja no li arreglarem res al seu oncle. Ja ha partit. Ja no hi és. Dir una missa per ell seria com fer retxes dins l’aigua. En definitiva, és una iniciativa perfectament inútil”. El parent és va esverar quan va sentir l’exposició del capellà Pere i, encara que tímidament, va insistir en pagar les misses per la salvació del difunt perquè era un encàrrec de la família.        

Degustant a petits glopets el cafè, el deixeble de Déu li va afegir :“No guanyarem res amb aquestes misses ara que ja és mort. Era quan era viu i estava malat i sol que havíem de tenir cura d’ell. Li va dur, llavors, alguna ensaïmada calenteta, d’aquelles que li agradaven tant? Anava a ca seva a donar-li un poc de conversa en aquells dies que el seu tio es trobava tan sol? Per ventura li havia duit una tasseta de brou de pollastre d’aquell que passava tan de gust? Llavors tenia sentit estar per ell. Llavors feia una obra bona. Ara, ja mort, no té cap sentit.        

El parent estava ben desconcertat amb l’explicació i no sabia ni el que havia de fer i ni de dir. Duia a la mà un bitllet de 5.000 pessetes que no gosava donar-lo ni guardar-lo. I en Pere continuà amb el seu plantejament. “Miri, si es vol gastar aquest bitllet prengui amb nosaltres un gintònic. Això serà com una mena de missa que en lloc de vi beurem Gordons i encara serà millor perquè recordarem al seu oncle amb naturalitat i sense pretensions.        

Quan li van dur la beguda, aquell home va tastar un glopet, però tot d'una va partir cap al tasser, va pagar les consumicions, es va acomiadar amb timidesa i se n’anà un poc espantat.         

Aquell vespre li va costar dormir. En tota la llarga malaltia del seu tio mai li havia passat pel cap anar a visitar-lo i dur una ensaïmada calenteta, d’aquelles que tan li agradaven.        

 En Pere Fons mai ha estat ben vist pel Bisbat. I tot perquè rompia motlles per... practicar la més directa solidaritat. Va muntar a Maria un menjador pels que ho necessitaven i sempre tenia respostes i solucions pràctiques pels qui les havien de menester.        

Ara ja no és a Maria. Se’n va anar a Cuba. Va escriure a n’en Biel i li va dir que estava molt bé i que tenia una cuinera extraordinària, que ho feia molt bo però només sabia fer tres plats: Arròs amb fríjoles, arròs tot sol i fríjoles tots sols.         

Imaginem una Mallorca dirigida per gent com en Pere Fons o en Biel Bergas... això si que és un bon conte de Nadal. Per cert, com esteim  de dur ensaïmades calentetes? 

Molts d’anys i que el 2007 obri nous horitzons a la nostra maltractada terra. 

www.jordibayona.com  

Comentaris

Nadal

Pep | 24/12/2006, 08:44

Es dels millors posts que has escrit. Acostumat com ens tens als temes polítics, pensava que Nadal era en Nadal. Realment també n'han duit poques d'ensaïmadetes aquests que ara , comencen a comanar misses a l'esquerra. Molts d'Anys

Al ladrón

Maties | 24/12/2006, 11:38

Avui surt al diari de mallorca una entrevista amb en Pepote Ballester i tota la seva felicitat de la quantitat de pasta que robarà per la construcció del velòdrom...

Bon missatge Jordi.

Artur London | 24/12/2006, 12:28

Aquest es el comportament normal i habitual de la dreta, no governa pel demà(properes generacions) governa per poder continuar al poder. Aixì tenim: festes, sarau, regals, plaques, dinars,.... però quant més necesita la persona menys té: residéncies, centres de dia, escoles, hospitals,.... no això no dona vots ni tampoc massa diners, aixó que continuems amb el "cuento". El que feren Pere i una seria de mariandos, aquella decada dels anys 80 es per enmarcar, es per dir encara crec en la justicia social, aquesta tan oblidada i tan necesaria. Com diu Fidel Castro, "sense justicia social no hi ha democracia", ni tampoc Nadal.

La Casserolada: doble exit

Un dels indignats convocants | 24/12/2006, 13:14

Crec que la casserolada ha estat un doble exit i m'explicaré: Feia falta una protesta ciutadana i jo crec que 400 persones movilitzades en dos dies via e-mail no está malament. No hem d'oblidar que som a Mallorca, es clar que a Barcelona hagues estat un altra cosa. I, mirau per on, pens que la casserolada va ser exitosa per un altra banda: per provocar la contramanifa pepera. I aixó crec que els hi passará factura, es una vergonya. Demanen impunitat "sense complexes". Aquests tipus d'actes son passes endevant pèro cap al precipici, cada vegada es possen més en evidencia.
Salut.

La SIBILA

Joan de Moscari | 24/12/2006, 18:36

EL espíritu navideño nos da paz interna a la mayoría ,pero genera malas vibraciones a los que quieren les ensaïmadas calentetes solo para ellos.

A estos fariseos, que hoy serán agasajados por ese Clero, que les sigue ofreciendo el PALIO por un puñado de euros y algunos solares.

Espero que a las doce de la noche cuando empiecen a cantar las SIBILAS
Versus de die iudicii (Versos del día del Juicio)
Ya empiezan a sentir las vibraciones Negativas, de sus actos.

Que las conciencias les den claridad, que esta vez el Juicio es para ellos,
Gobernantes Corruptos, Fariseos, Mercaderes tramposos y ventajistas.

La SIBILA les canta su Apocalipsis y fin de su reinado satánico.

Que este canto tan popular en nuestra Mallorca, también sirva para darnos mas fuerza si cabe y asi terminar con la BANDA PEIPERA.

BON sopar A tots y cuant escolteu la SIBILA …………….

Solución final para Mallorca

Schwarzer Tee | 24/12/2006, 18:56

Parque eólico en Serra Llarga:Más mentiras y destrucción de los espacios naturales. Campo de golf de Son Real:Más roña y basura para el territorio.

PP-UM:La madre de todas las mafias.

Hivern | 24/12/2006, 19:29

PP-UM:Una política que "deja huella" en el corazón del hombre y en el territorio.

PP-UM:La madre de todas las mafias.

Hivern | 24/12/2006, 19:36

PP-UM:La mentira que nos hunde;que nos hundirá.

MOLTS D´AÑYS A TOTS I A TOTES.

EN JOANET DE CAMPANET. SEGURO. ELECTRICISTA I COMUNICADOR | 24/12/2006, 22:00

MOLT DÁÑYS A TOTS I QUE L´AÑY QUE BE SIGUI UN AÑY D´ESQUERRAS. AH, I AL SOMBRA QUE LI DONGUIN UNA FEINETA DE CAMBRER A QUALQUE HOTEL DE MAGALLUF. UN BESO A TOTS..!!

nadal

con soda | 25/12/2006, 01:14

manis y contramanis, para variar.
el juego es aceptado por igual aunque este caso faltara el protagonista que debiera tener nuesto psib. ellos sabrán por que no estaban, alta politica y que las interpretaciones mediaticas dan lugar a resultados electorales que etc, etc, no falta mucho para mayo y se verá el calado social que en nuestra sociedad está teniendo la movida.
quizá nuestra masa votante decida que ya está bien así, que lo otro es mas inestable.
que con la dereha hay mas "posibilidades económicas", que son liberales, que dejan vivir etc. etc, su discurso que por otro lado no necesitan; mientras tengan su arroz brut, porcella y paella.
total, si nos hemos acostumbrado a tener consellers condenados por delitos electorales, diputadas en cortes condenads igualmente y..... expresidents con delitos iguales aunque prescritos, eso si, con un ascendiente politico, económico muy sustancial, (realmente estos son sus hijosaún manda por que los conoce a todos y conoce mucho.
bones festes.

Re: El conte de Nadal de les ensaïmades calentetes.

Perejoan | 25/12/2006, 07:40

Molra gent de Mallorca necessita ensaïmades calentetes i no estan mallats.

Re: El conte de Nadal de les ensaïmades calentetes.

Perejoan | 25/12/2006, 07:40

Molra gent de Mallorca necessita ensaïmades calentetes i no estan mallats.

Ara anam

Júlia | 25/12/2006, 07:55

Ara m'agrada aquest bloc. És de primera necessitat no tan sols fer denúnices polítiques sinó també socials. Maltractar el territori és una aberració però maltractar les persones és un crim i a la Mallorca den Matas es maltracta moltes persones amb l'oblid i la marginació.

Re: El conte de Nadal de les ensaïmades calentetes.

Júlia | 25/12/2006, 07:58

I unaltra cosa. Res d'excessiva autocrítica amb la mani. Va ser tot un éxit. I, sobre tot, varem fer que la dreta rància sortís al carrer un día de pluja, a la qual cosa no està gens avesada. Enhorabona als qui van anar i als que no van poder però van estar presents d'esperit, com jo mateixa.

Misderia

ABC | 25/12/2006, 08:21

Per motius professionals he poguts constatar que a la rica Mallorca es produeixen situacions de miseria similars a les de altres regions i, sobre tot entre la gent major. Per cert, tan Cort com l'Institut, han retallat els seus pressupostos per les ajudes socials. Això deu ser l'impuls a l'economia den Matas.

Desperts

Josep LLuís | 25/12/2006, 08:25

Cony,hi ha gent que se desperta molt prest el dia de nadal. Jo em pensava que era una ànima solitària però tenc molt d'acompanyament.
Miseria n'hi ha molta. Segons Estadística de l'INE, a les Illes Balears viuen 15.000 persones en els llindars de la misèria.
Per cert, Jordi, molt bó el conte. És a Cuba en Pere Fons?

Re: El conte de Nadal de les ensaïmades calentetes.

ZZZ | 25/12/2006, 08:27

A mi també mpagradat molt el conte però me'n torn a geure

Re: El conte de Nadal de les ensaïmades calentetes.

ZZZ | 25/12/2006, 08:29

I la mani de dissabte, molt bé. Estic d'acord amb no sé qui que ha dit que la dreta ara es banya al carrer. Ja era hora!!!

NADAL

JOSEP | 25/12/2006, 09:29

En primer lloc molts d'anys a tots. Acab de veure a les notícies, a Itàlia, com el Papa i aquesta tropa d'ultras que el segueixen s'han oposat a la voluntat d'una persona a morir després de 30 anys de patiment. El seu motiu és que la vida perteneix a Déu i a ningú més. Em deman on eren quan Franco i Pinochet executaven a milers de persones. Perquè no els excomulgaren pels seus crims?.

Bon 2007!!!

sense nom | 25/12/2006, 12:07

Molts d'anys a casi tots.

ÉS EL QUE HI HA: PSIB??

Biel Martí | 25/12/2006, 17:52

Estic més que satisfet per es revolt que ha produït a l’esquerra sa manifestació de simpatitzants i afiliats del PP. Estam farts de ses mentides, manipulacions i joc brut que desenvolupa l’esquerra. Voleu ficar a tothom dins es mateix sac i no permetrem que això passi. Sempre voleu tenir sa raó i es que no pensa com voltros el voleu tancar. Si penseu que sa gent de dretes permetrem que ses vostres mentides mos facin anar enrere, nau ben servits. Voleu que en Matas i Rodríguez presentin sa dimissió?? Però si no estan imputats i molt menys acusats de res??. No a sa corrupció de ningú, però res de res a ses mentides i manipulacions del PSIB/PSOE i partits adjacents que fan d’acompanyament d’aquesta orquestra frustrada. Salut i bones festes (per noltros ho són).

Re: El conte de Nadal de les ensaïmades calentetes.

Richard | 25/12/2006, 19:27

Pens que el PSIB/PSOE no s'ha volgut afegir a la casserolada per por a no poder dur gent.

Algú els hauria de recordar que els covards se'n van a l'infern, i que es mirin un poc al mirall de Zapatero.

Ara si el PP només ha arreplegat 500 panxacontentes, tampoc están com per tirar coets.

Quin pollastre

Margalidà | 25/12/2006, 21:16

Aquest d'un poc més amunts, que es doni una volta per Santa Margalida, i veruà si es mentida no no. ah¡¡i per cert si vol pagar la deuta que han deixat per l'explotació de platges( adjudicació del PP) al Ajuntament més de 400.000 euros i més de 500000 euros a la Comunitat. Es veu que les bones festes es poden pasar amb aquest dineral. au venga a prendre...

MOLTS D´AÑYS A TOTA LA GENT D´ESQUERRAS

ZAPATERO | 25/12/2006, 21:34

AQUEST AÑY ES EL NOSTRE, GUANYAREM A LA CORRUPCIÓ. TORNA ELS PARTIT HONESTS I HONRATS, TORNA LA ESQUERRA COM HA DE ESSER. JA ERA HORA...!!!

Re: El conte de Nadal de les ensaïmades calentetes.

Xavix | 26/12/2006, 11:52

Biel Martí: Lo has dicho bien "afiliats del PP" , porque lo que es la gente de la calle, que cada día tiene que ir a trabajar, esos NO estaban. La gente que no somos de ningún partido estamos cansados de que Nos Roben y Nos tomen por Tontos. Y si estoy seguro que muchos pasan un Bon Nadal, pero con el dinero de los otros.

Re: El conte de Nadal de les ensaïmades calentetes.

Xavix | 26/12/2006, 15:48

bueno más rumores... parece que los del soft, que quieren tanto cariño a los de IB3(es broma), habrían estado estos meses diseñando toda una programación para una radio nueva de Mallorca, y parece que estará listo para Enero, pero... de repente lo que iba a ser uuna radio, parece que será una cadena internacional de radios controladas desde Mallorca.. pero poder contactar estos estos días para confirmarlo, pero un amigo que está en Ecuador, me dijo que su cadena estaba a la espera de recibir ordenes desde Mallorca, para cambiar toda su programación... y habla de presencia en muchisímos paises...

Quina febrada.

sense nom | 26/12/2006, 16:18

El dia que havia d'entrar a la presó en Gilet pel cas Calvia va tenir un "amago" d'infart. La Cabrer no pot dormir. N'Hidalgo precisa d'assistència psiquiàtrica. Pobrets, quins nadals, ...Aquests més que ensaïmades calentes necessiten compresas de fulles de figuera de moro calentes pel front.

Solución final para Mallorca

Schwarzer Tee | 26/12/2006, 17:28

El govern balear no ha fet mai rès i no fa res.

PANXETAS CALENTETES DEL PP

Joan de Moscari | 26/12/2006, 17:42

Hay Bielet BIELET!!! LA MANI DE PAXETAS PP

Si afiliats i aprofitats del PP son todos los panxetas agradecidas, en Altos cargos incompetentes y tantos etc.

No es una cuestión de Alarma lo que suelen crear estos Comedores de la mano del AMO!!!

ES vergüenza ajena, asco, hastío y tantos adjetivos.

Además de Pena, Mucha Pena al ver como regalan y malgastan nuestro dinero!! Que no suyo.
SI BIELET...... malgastan en VALLDEMOSA Comprando una ruina a D. Duglas.

Pagando un equipo Ciclista a D. Marianito el Pepeiro.

Pagando facturas de Puticlubs.

Haciendo Votar a los difuntos como Juan de la Sabatas Grossas.

Robando territorio de uso y disfrute de los CIDADANOS para los pelotazos Urbanísticos.

Ensuciando a los jueces.

No aceptando las evidencias de corrupción Generalizada.

Bielet Piensa un poquet!!!!! Y te darás cuenta que la corrupción es tan profunda en el PP.
Que asta el mismísimo virrey Iraquí AZNAR fue pescado ocultando el contrato de su AMO yankee, mientras estaba cobrando un salario de una alta Institución del Estado.

En el fondo tenéis un problema de conciencia, que intentáis no verlo, a base de comprar y comprar voluntades y casitas, cohechitos, palacetes y tantos trastos que no puede saciar vuestra codicia enfermiza.

Pero BIELET todo tiene un fin y el PP ya esta en la pendiente de la decadencia y no por meritos de la Oposición!!

La tumba como tantas y tantas veces suele suceder....

La avaricia rompe el saco.

Los ladrones más tarde o más pronto son cogidos y condenados.

No seáis tan nostálgicos y mirad el hoy el presente, se que os duele mucho, tener que reconocer que vuestras siglas salvadoras del PP están manchadas de manipulación, mentira, expoliación, reverencia episcopal y tantas cosas mas, que tu y todos conocemos.

La realidad es que vais a perder las Elecciones vosotros solitos.

A la gente sensata de estas islas. Ya no la engañareis más. Porque os recordaremos día a día quien sois.

La cacerolada ha sido el primer acto espontáneo de toda una serie de actos democráticos que seguirán y se multiplicaran.

PIENSA UN POQUITO!!!!!
Los corruptos son del PP. Alcaldes varios.

Los mentirosos son del PP.
Matas, Rodrigeuez, Moner, Font.......

Hoy BIELET mírate al espejo……. cierra los ojos……….

ESCHA TU CONCIENCIA!!!!!

salutacions

Solución final para Mallorca

Schwarzer Tee | 26/12/2006, 18:58

El projecte de País dels des PP-UM:Asfalt,ciment i formigó.

Solución final para Mallorca

Schwarzer Tee | 26/12/2006, 20:09

Al igual que el tabaco los del PP-UM te están robando la vida.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb