jordi bayona

Escrits per no deixar d'escriure

Memòria pel 2007

bayona | 29 Desembre, 2006 05:22

Me’n vaig de viatge i no és probable que pugui penjar cap article fins dia 3 de gener. No podré fer cap referència a la compareixença del conseller Avecrem (“Me los comeré con sopa”) en el Parlament. És una pena perquè donarà molt de joc. 

Abans de partir, de matinada, llegesc una noticia que m’impressiona. El PP s’ha negat a abolir l’acte de l’Ajuntament de Salamanca, pel qual Miguel de Unamuno va ser expulsat com a regidor de la ciutat tot d’una que els fascistes del dictador Franco prengueren la ciutat. El darrer dia de l’any farà 70 anys de la mort d’Unamuno, aquell escriptor que va amollar al general Millán Astray: “Venceréis porque teneis sobrada fuerza bruta, però no convenceréis”. 

El PP vol que tot segueixi igual. Arran de la recuperació de la memòria històrica vaig escriure un article al DM, del qual vos deix un extracte i que li don la categoria de salutació de Cap d’Any. 

Vos desig a tots un bon any 2007. I no perdeu la memòria, perquè serà un any decisiu. Molts d’anys.   

¿Porqué molesta tanto a la derecha que se hable de la guerra civil? Alguien reivindica la protección del lince ibérico y recibe el reconocimiento social. Alguien reivindica que se revise la causa de un pariente fusilado por el régimen franquista y lo ponen a parir.         

En España la digestión social de la memoria histórica es digna de rumiantes, que tienen cuatro estómagos y mastican alimentos ingeridos días antes. No acaba de pasar, se atraganta. Tengo una vecina, Madò Magdalena, que, con sus casi ochenta años, no puede evitar que se le vidrien los ojos cada vez que cuenta que un día aparecieron en su casa unos falangistas, se llevaron a su padre en un coche y ya no lo volvieron a ver vivo. ¿Debería haber olvidado este episodio dramático que rompió cruelmente una familia de inocentes? A tenor de quienes dicen que eso es reabrir heridas, si.        

Es curioso el manejo del rencor por parte de la derecha. Reclamas justicia para un asesinado por la dictadura de Franco y eres un rencoroso. Pero, a nadie de le ocurre decir que los estancos que ponían a mutilados de guerra del bando franquista eran fruto del rencor. Si unos tuvieron cuarenta años para resarcirse de los daños morales, y también materiales, no es nada del otro mundo que los otros reivindiquen, al menos, la memoria de una inmensa y cruel injusticia.        

Además, el resarcimiento es imposible. Hemos vivido en Mallorca casos palpables muy de cerca. En 1986 regresaba a Palma, desde el exilio de Méjico, Ignasi Ferretjans, un dirigente militante socialista de la República, director de “El Obrero Balear”. Fue teniente de alcalde del Ayuntamiento de Palma y el estallido de la guerra civil lo pilló de alcalde por enfermedad de Emili Darder. Logró salvar su vida huyendo a Barcelona, posteriormente estuvo en un campo de concentración del sur de Francia para trasladarse luego a Méjico, donde rehizo su vida en la añoranza de su ciudad.

Ya de mayor, el viejo líder socialista se dejó ganar por la nostalgia y decidió regresar a su ciudad, gobernada entonces por un alcalde también socialista, Ramón Aguiló. Como no poseía más recursos económicos que una escuálida pensión , el ayuntamiento le facilitó un pisito en unas viviendas de protección oficial. A su regreso a Palma le brindaron emocionantes homenajes y entrevistas en los medios. Pero no tardó en darse cuenta de que “su” Palma, la Palma forjada en el compromiso político de los años treinta y luego en la desgarradora lejanía del exilio, no existía en realidad. Era un extraño en su propio sueño. Un extranjero en su tierra. Desde un piso sin excesivas comodidades y en la soledad en un barrio sin interés que apenas conocía, los días se le hacían interminables y absurdos. Soledad y memoria quebrada. La peor de las decepciones. Regresó a Méjico, donde al menos tenía la compañía y el calor de sus hijos. Murió allí tres años después.

¿Cuánto vale la compensación por la injusticia que se hizo a Ignasi Ferretjans, cuyo único delito fue haber defendido la libertad, la justicia y la igualdad de oportunidades? Ni siquiera el regreso pudo curar su corazón roto y su galopante melancolía. El mal causado no tuvo arreglo.

No sé qué ocurrirá con el debate de la Ley de Memoria Històrica. Pero ojalá saliera adelante. Y si también fuera apoyada por la derecha este país habría dado un gran paso para la normalización. ¿Porqué molesta tanto que se pueda reparar públicamente el honor y la dignidad de personas que durante años sufrieron, además de la injusticia, le negación de su memoria?

www.jordibayona.com

    

Comentaris

Els mateixos

Joana G. | 29/12/2006, 08:08

Jordi, i tú necara demanes petrquè el PP posa tants d'inconvenients a la recuperació de la memòria històrica? No veus que són ells mateixos? Defensen exactament el mateix però des de la perspectiva del segle XXI. Però si tornàssin al 36, actuarien de la mateixa manera, no ho dubtis. Basta sentir a n'aquest conseller Avecrem, o a n'en Rubio, o a n'en Ramis, o a n'Estarás o al propi Matas. Canvien la lletra però és la mateixa música del la dreta que l'any 36 va recolzar el cop d'Estat del dictador Franco i que li va donar suport durant 40 anys.

Enhorabona Sr. Matas.

sense nom | 29/12/2006, 08:11

Comença bé el 2007. Entre el 2004 i el 2005 Balears és la DARRERA comunitat d'Espanya en PIB per capita.(elconfidedencial.com) Esper que les neules i el torró li haguin caigut bé. Sempre seran millors que les de l'any que ve.

A mi plim

Eduardo J. | 29/12/2006, 08:19

La frase de Unamuno: vencereis pero no convencereis, es, 70 años después, perfectamenmte aplicable a la Mallorca de Matas. Y como Millán Astray, Matas debe pensar, "mientras gane, a mi plim".

Son el que han sigut sempre.

Artur London | 29/12/2006, 10:09

No canvien, ni canviaren mai, son el que eren i per tant grans defensors d'aquella tragèdia que patir molta da gent, i encara el que volen es gent sumisa, prediquen el vasallatge i el "llepar". Per poc que puguin le tornaran a repetir, els va aquest "rollo".

Nous temps ?

Un | 29/12/2006, 10:22

"No hi ha temps que no torn" em solia repetir mon pare i ja tenc suficients anys per haver-ho pogut tastar. Els esdeveniments històrics es repeteixen cíclicament adaptats, això sí, a les noves circumstàncies. Franquistes, faixistes, falangistes o fascistes -digueu-los com volgueu- són avui demòcrates liberals, batles o regidors incorruptibles?, amb tics autoritaris -això mai es perd- o militants ferms, els quals, a la més mínima ocasió, es passarien a l'adhesió inquebrantable al nou cabdill, al capitost que, con n'Aznar, els conduís cap a mesiànics somnis imperials. Els seus morts tots tengueren o tenen carrer, plaça o inscripció lapidària a una església, reberen honors i reconeixements, els familiars foren compensats econòmicament. Els de l'altre costat, l'escarni, el despreci, l'anonimat, l'expoli moral i econòmic, la vergonya i la injustícia. Molts, encara ara, no sabem on són i, encara que ja han passat més de set dècades, ens en fan befa a algunes publicacions -vegeu El Mundo- recordant-nos als seus màrtirs. Deixem descansar als difunts, però trobem-los, recordem-los i donem-los el reconeixement que amb justícia es mereixen perquè puguin romandra en pau. Amén.

Cirer la inocentada permanente

Dr Maslow | 29/12/2006, 11:09

La legislatura de Cirer, ha sido una continua inocentada. Si cuando envio las maquinas ha demoler es pont des tren, hubiera sido el dia de los inocentes, la gente habria pensado que aquello era una inoncentada. Cirer tiene la escalofriante capacidad de convertir en realidad cualquier inocentada.

ME LOS COMERE CON SOPA

PERE | 29/12/2006, 16:09

QUINA VERGONYA. DAMUNT DE DESTROSSAR EL POBLE DE ANDRATX , AQUEST FORASTER S´ENFOT DEL POBLE.EN MATAS NO ES CONSCIENT DEL QUE PASSA PERQUE SI HEU FOS JA HEU HAGUES POSAT AL CARRER. NO HI HA DRET QUE AQUESTAS COSES PASIN, EL POBLE SE SENT IMPOTENT DE NO PODER FER RES.AQUEST HOME NO HAURIA DE SORTIR AL CARRER, ES UN POCAVERGONYA.

la biblia

JONÀS | 29/12/2006, 17:42

Aquest "Rodri" té per Biblia es "birbe d'es porc" on posen sa sobrasada, però abans de fer-lo net, aixó es el que enten per veritat, perdut més que perdut.

quina barra

Brou calent | 29/12/2006, 18:03

En Font ha sortit en defensa del conseller del "brou bó", que vos pareix, si aquest només enten de Cuba i només d'algunes coses...

Llegiu aixó

Mireusté | 29/12/2006, 19:01

És clarificador:
http://www.mallorcaconfidencial.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2386&Itemid=31

FERNANDO RUBIO

UNO DEL PP | 30/12/2006, 00:01

QUE TONTITO QUE ERES CHAVALITO, QUE RISA ME DAS...

Este Fernando Rubio quien es?

Uno que pasaba por aqui | 30/12/2006, 10:20

A donde has estudiado? A que gimnasio vas piltrafilla?

el rubio

Joan de Moscari | 30/12/2006, 10:46

Debe ser el rubio del PP!!!!
Otro paxeta calentete.
Lladre de profesio y beneitet de vocacio.

Un ultra

Joya | 30/12/2006, 16:04

Rubio, es un ultra que ha encontrado cobijo en el PP. Chuleta amadrileñado, muy voceras y falton. va de duro, es un tipo, incluso en en el trato personal bastante repelente, vamos una joya, en el PP lo tienen como perro de presa, ya que es un deslenguado, que nunca mira las consecuencias de sus palabras.

Quina vergonya de Govern!

Qualcú que està en política. | 30/12/2006, 17:49

Em pareix mentida que hi hagi gent que defensi lo indefensable. En política, igual que al reste de professions o habilitats, a uns ens pot agradar més o menys les propostes dels candidats i/o partits polítics i la seva forma d'actuar. Això no pot ser equiparat mai amb que hi hagi delinqüents governant les nostres illes sien del color que sien, però la realitat és que majoritariament els corruptes són del PP o alguns del PSOE. Està clar que aquests partits, especialment el PP, té darrera empresaris i pesos pesats que introdueixen a aquesta gentusa a la política perquè els hi fassin el joc brut. Aquests personatjes ens roben i enganen utilitzant les regles de joc de la democràcia. Que no ens enganin, els lladres a les presons i no a les institucions.

pepe i rubio

miquel | 30/12/2006, 18:31

Qui és aquest? un que va amb els cabells banyats o engominats i parla en nom del pepé, casat de fres i també llicenciat de fresc que surt al Brisas per mor de les seves noces. Quan parla no se sap amb quina llengua ho fa, mesclat, en qualsevol cas estèticament vos assegur que es molt forasteret. no ho trobau?.

Ladrones y mentirosos en el Gobierno Balear

Schwarzer Tee | 30/12/2006, 19:58

Todos sin excepción, son moralmente iguales que Rodriguez.Poder mentider,hipòcrita i assassí.

Fernando Rubio un niñato chuleta

Tolo | 31/12/2006, 10:19

Este es el prototipo del pepero de lo años 60, engominado hasta la corbata , prepotente,chulo barato, mal hablado, repelente etc.., todo un fenomeno.

No era aquel que se reia al lado de Rodriguez

Juanito | 31/12/2006, 10:57

Pobrecito.

El Terroristas de Guante Blanco

Joan de Moscari | 31/12/2006, 11:48

Los Nazis Piperos no son más que eso. Medio licenciados de pandereta, Formados para estafar y mentir.

Personajes para olvidar y expulsar de la vida democrática.

No merecen como los ETARRAS ni un minuto de nuestro tiempo.

Ya veis como funcionan estos terroristas de Guante político.
Air Madrid es el espejo de actuación del PP.

Creo que los demócratas de este país deben decir Basta Ya!!!!!

Los del PP son como BATASUNA, aprovechan la democracia para. Mangonear, conspirar contra el Gobierno democrático.

Lo de Air Madrid es un intento de pequeños golpes de ESTADO.

En Baleares También Paso lo Mismo con los Colegas del presidente de Air Madrid y el Pacto de Progreso.

Esto no puede tomarse a broma. El Gobierno debe Actuar con contundencia y meter en el mismo paquete a los ultra del PP= (cope, Mundo, Faes......) que ha Batasuna.

Los dos persiguen lo mismo....

MANOS LIMPIAS CORRUTOS Y FASCISTAS FUERA!!!!!!

La Biblia

Artur london | 31/12/2006, 17:18

Venga aquesta nit brindam, no amb sa biblia, això ho deixam pel "Rodri" i en "rubiales", val la pena l'any 2007 serà bò per tota la gent decent que encara queda, que es molta, hem de donar la volta a tota aquesta mafia que ens enrevolta... i això ho farà la ciutadania sense biblia.

Mentiras y destrucción

Schwarzer Tee | 31/12/2006, 18:21

PP-UM 2006:Demasiadas injusticias. PP-UM 2007:Muchos males y desgracias por venir.

felicitat a tots!!!!!

Joan de moscari | 31/12/2006, 18:27

Bon any nou!!!!!!!
El futur es nostro!!!!!

Ojo!!!!! posible pelotazo

Joan de Moscari | 31/12/2006, 20:14

Fijaros!!! Sobre todo en el párrafo final.
Ya tengo todos los datos.....
Hay que estar vigilantes ha como evoluciona el tratamiento urbanístico de este terreno de 70.000 m2.
La semana iré contando como han llegado a manos de shammpol.

El Govern treu a exposició pública el projecte de l'empresari mallorquí.

La Conselleria de Comerç, Indústria i Energia ha sotmès a informació pública el projecte de Sampol, Enginyeries i Obres S.A. per a la construcció d'una central elèctrica de 50 megavats de potència a la carretera de Valldemossa, davant el Parc Bit i el campus de la Universitat de les Illes Balears. L'aprovació d'aquest projecte suposaria el final del monopoli de Gesa-Endesa com a empresa generadora d'energia a l'Arxipèlag.

El Butlletí Oficial de les Illes Balears indica que la central de producció d'energia proposada per Sampol, Enginyeries i Obres està composta per tres motogeneradors dièsel amb una potència de 15.290 Kw cada un i una turbina de vapor amb una potència de 3.900 Kw, encara que el director de la iniciativa, Juan Antonio Vicens, va afirmar que la central només utilitzarà gas natural, a partir de l'arribada del gasoducte el 2008.

A tall comparatiu, les centrals de Gesa-Endesa de Son Reus i es Murterar tenen una potència d'aproximadament 500 megavats cada una. Juan Antonio Vicens va explicar que la central, molt similar a la que l'empresa ha construït a la terminal 4 de l'aeroport de Madrid-Barajas, introdueix un concepte «innovador» de generació distribuïda que combina la producció d'energia elèctrica amb la producció d'energia tèrmica per a calefacció i refrigeració.

Com a solució tècnica, Sampol, Enginyeries i Obres ha optat per un cicle combinat dels tres motogeneradors de gas natural amb una turbina de vapor alimentada amb la calor dels gasos d'escapada dels motors. Vicens explica que d'aquesta manera s'aconsegueix disminuir el consum d'energia primària i d'emissions contaminants a l'atmosfera. Segons l'empresa, aquesta instal•lació permetrà de substituir la planta energètica existent al Parc Bit.

A més, afirmen que aquesta forma de generació distribuïda suposarà un estalvi de pèrdues a les instal•lacions de transport i distribució i una manera d'aprofitar les calors residuals que, segons afirmen, en el cas d'una central convencional es dissiparien a l'atmosfera o en l'aigua de la mar.

Quant a la ubicació, en una parcel•la de 70.000 metres quadrats propietat de Sampol, la consideren adequada perquè la carretera de Valldemossa serà una àrea d'especial

Solución final para Mallorca

Schwarzer Tee | 31/12/2006, 20:47

PP-UM:Ells són el terrorisme i la guerra.

Fa pudor

Joan de Moscari | 01/01/2007, 13:32

Hola!!!!
Empezare una serie de notas informativas.
En referencia a los terrenos reservados por el Gobern para servicios eléctricos (subestacio BIT- 66 / 15 KV. Mapa D18)
Una Subestación no tiene nada que ver con una central.
A los interesados en seguir este tema les recomiendo entrar en las paginas de la Conselleria de Comerç Indústria i Energia.

BOCAIB Nº 143- 27-09-2005.

DECRET 96/2005, de Setembre, d´aprovació definitiva de la Revisio del Pla Director Sectorial Energétic de les Illes Balears.

El decreto esta firmado por Matas.
Y Cardona conseller.

Mañana os relatare como se Hizo la compra del terreno del mapa D18 Subestación BIT.

Terreno que presupongo es el del Proyecto de Central Eléctrica.

Ojo AL GOB. Y a la UIB. Los pueden estar utilizando par el fin de esta Historia.

También ojo a los Propietarios de terrenos de Cala D´or a Calonge!!!!
Estén atentos también.

Esto huele muy mal ya verán??????

El Poder político es el que engendra la violencia.

Rebelión | 01/01/2007, 20:46

Es por gente como los peperos y uemitas que existe el terrorismo.

El Poder político es el que engendra la violencia.

Rebelión | 01/01/2007, 20:56

El poder político no se distingue por su valentía precisamente.

Qui diu catalans, diu mallorquins

Premsòmetre | 02/01/2007, 11:30

"Pobres catalans

Els catalans som rics i ho seguirem sent durant anys. El nostre risc més immediat no és deixar de ser rics sinó deixar de ser catalans. Històricament hem aconseguit ser rics perquè érem catalans i això ens donava unes característiques especials que ens feien espavilar. Ara hem perdut aquesta empenta i ens diuen que no cal recuperar-la. Que ja tenim institucions que s'ocupen de resoldre tots els nostres problemes i que no cal que patim i ens esforcem. La política intervencionista està matant l'ànima del país. Està matant la iniciativa i la identitat, que figura que ja tampoc no ens cal. Aquest és el risc."

Avui, 2 de gener de 2007
Engrunes (fragment), Joan Oliver

ERC ...

Biel | 02/01/2007, 15:46

ERC creu que ETA "ha fet més" que Zapatero

El portaveu d'Esquerra Republicana al Parlament, Joan Ridao, ha afirmat en una entrevista a Ona Catalana que "qui ha posat més de la seva part en aquest procés de pau ha estat ETA. Això malgrat aquest atemptat sagnant", referit al de dissabte a Barajas. Ridao ha justificat aquesta afirmació apuntant que la banda terrorista "ha aparcat debats al voltant de la territorialitat, o al voltant de l'autodeterminació, per posar sobre la taula la necessitat d'apropar als presos o de legalitzar Batasuna perquè pugui concórrer a les pròximes eleccions municipals". Per contra, ha lamentat que "el govern espanyol no hagi fet cap gest".

http://www.e-noticies.com/actualitat/erc-creu-que-eta-ha-fet-m%e9s-que-zapatero-16283.html

Paparres PP-UM

Schwarzer Tee | 02/01/2007, 16:16

Amb sa gent des PP-UM Mallorca va molt malament.

Desafortunat

Artur London | 02/01/2007, 21:33

No crec masa afortunat al comentari de Joan Ridao, i menys ara a "toro visto". el que es ben segur que "POLVORA" ni han posada més que ningú. Tinc avui l'esperança amb que encara es possible una solució dialogada al conflicte, encara que pens que si hi ha algún culpable aquest no es el Govern de Zapatero, perquè crec el que va dir Allende: "Si lluitem podem perdre, sí no lluitem segur que hem perdut".

SOCIATAS MAL EDUCATS

Catalina | 02/01/2007, 22:48

Vos consoleu tots sols. Això es sa diferencia entre els mal educats sociatas i els peperos. Vostès si no insulteu, no vos sentiu realitzats. Serà una campanya dura, però al final en Paco, Ramoncin, Xoxolina Armengol, J.B., i la quadrilla sociata, tornareu esta a la oposició. Gaudiu d’insultar a Fernando Rubio, que li entre i surt com si res.

3906€ a la saca...

Iluso | 03/01/2007, 22:58

Si algún iluso taxista de Palma piensa aún que este Gobierno Municipal le va a devolver las tasas de traspaso de licencia de taxi,cobrada indebidamente,según sentencia judicial.
A continuación reproduzco la notificación denegatoria a los cientos de solicitantes de la devolución por via administrativa.
La solución pasa por solicitarla via Juzgado.

Tribut: Llicència traspàs llicència auto-taxi.
Per Decret de l'Il.lm. Sr. Tinent de Batle d'Hisenda ..... de
2006, núm. d'inscripció............, es va disposar la següent:
R e s o l u c i ó
' Desestimar la sol.licitud formulada pel........
en data....... i núm. de RGE.......................
relativa a la devolució de la quantitat ingressada en data......... pel concepte
de Traspàs llicència taxi núm........, en aplicació de la sentència núm. 778/05, de
data 20.09.05, de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de
Justícia de les Illes Balears, donat que, segons informe dels Serveis Jurídics
Municipals, la sentència citada no és ferma per quant en data 5 d'octubre de
2005 l'Ajuntament ha interposat un recurs de cassació que es troba pendent; i
en segon lloc desestimar-la per haver prescrit el dret a sol.licitar la devolució,
atès que ha transcorregut el termini de quatre anys des que s'efectuà l'ingrés,
d'acord amb l'art. 66 c) de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària,
que regula la prescripció, entre altres, del següent dret: 'Prescribirán a los
cuatro años... el derecho a solicitar las devoluciones derivadas de la normativa
de cada tributo, las devoluciones de ingresos indebidos y el reembolso del coste
de las garantías.'
Per Decret de L'Ilm. Sr. Tinent de Batle d'Hisenda

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb